Werkzame stoffen:
Bitterstof, looistoffen, slijmstoffen, bitterstoffen, natrium, ijzer, silicium, koper, magnesium, calcium, kalium, histamine, stikstof, fosfor, mierenzuur, Betacaroteen, vitamine A, B, C en K  en een hoge waarde aan silica.

Inhoudstoffen (gemiddeld per 100g):
Ruw eiwitgehalte 22,6 %
Ruw vezelgehalte 15,8 %
Verteerbaar eiwit 16,4 %

Gedroogde brandnetelbladeren hebben een zeer hoge voedingswaarde.
Ze zijn bijzonder licht te verteren. Brandnetel bevat het enzym secretine, dit bevordert de maagsapafscheiding, waardoor het voedsel beter en makkelijker verteert.


Verder werkt brandnetel vochtafdrijvend (afvoer van afvalstoffen), bloedzuiverend en helpt het tegen astma, gewrichtsklachten (artrose en artritis), bevordert de sterkte van het beender/bottenstelsel en bevordert het de melkproductie tijdens het zogen.


Bij paarden wordt het veel gebruikt bij hoefbevangenheid (het helpt afvalstoffen af te voeren).

Door het hoge gehalte van vitamines, vooral vitamine A, is het een goed middel om kwalen die ontstaan door een vitamine tekort te voorkomen en /of te genezen, zoals allerlei infectieziekten, oogkwalen, eczeem, slecht werkende darmen en ademhalingsorganen.


De hoge gehaltes van vit. C en ijzer maken het kruid geschikt om bloedarmoede tegen te gaan. Door het hoge gehalte aan mineralen helpt het ook goed bij spierkrampen.


Verder bevat brandnetel veel histamine, hierdoor ondersteunt het bij een pollenallergie.