Het was hoog tijd voor mij om het recept voor het eivoer opnieuw op te schrijven.

Met de loop van de tijd zijn er toch ongemerkt behoorlijk wat veranderingen opgetreden.


Eivoer is kant-en-klaar te koop in de winkel, wat volkomen prima is.

Elk merk heeft zo zijn eigen variant.

Eivoer is in eerste instantie bedoeld als basisvoeding voor pasgeboren vogels.

Zelfs volwassen vogels hebben behoefte aan extra verrijkte voeding, ook buiten het broedseizoen.


Al ruim 25 jaar maak ik mijn eigen eivoer.

ets wat ik voedzamer vind en wat volledig natuurlijk is, maar niet perse goedkoper.

Het proces om eigen eivoer te maken bestaat uit 3 stappen, waarbij ik eerst de basis klaar maakt.

Ik maak gelijk een voorraad aan voor meerdere keren, aangezien het lang houdbaar is zonder toegevoegd vocht.

Basis voor eivoer

Ik begin met 2 kilo beschuitmeel te scheppen.

Er gaat het volgende aan toegevoegd worden:

Gebroken haver

Negerzaad

Universeel paté

Spirulina

Gedroogde brandnetel en gedroogde goudsbloem

Scharrelmeel ook wel legmeel genoemd

Havermout muesli en rogge muesli

 

Dit alles meng ik goed door elkaar toy 1 geheel, en weeg 1,5 kg af.

Dit is de basis wat nog lang in bewaring kan

Beschuitmeel

Brandnetel 

met goedsbloem

Universeel pate

Spirulina

Scharrelmeel

Haver + rogge muesli

Om tot eivoer maken heb ik nog de volgende producten  nodig:

Kiemzaad

3 eieren

Honing

vetimix

Dierlijk eiwitten (wormpjes rivierkreeftjes)

Graanvrije planten vezels

Tutti frutti

Pinda's

Couscous

Knoflook teentje

Oregano en peterselie

Druivensuiker

Broccoli en bloemkool.

Kiemzaad

Graan vrije

vezels

Pinda's

Tutti Frutti

Dierlijk eiwit

Knoflook

Couscous

Ik volg stap 2 als volgt uit.

Om te beginnen breng ik kiemzaad rustig aan de kook gedurende 10 minuten, waardoor het goed uitzet. Deze bereiding wordt ook wel geweekte zaden genoemd.

Ik kies ervoor om het kiemzaad niet te laten ontkiemen vanwege het risico op schimmelvorming.


Vervolgens, terwijl het kiemzaad aan het koken is, bereid ik in de keukenmachine een mix van tutti frutti, pinda's voor dierlijk eiwit, graanvrije vezels met gedroogde groenten, gedroogde kruiden zoals oregano en peterselie, een teentje knoflook en een eetlepel druivensuiker.

Alles wordt fijn gemalen en in een schaal gedaan.
Daarna gaat de basis voor de mix in de keukenmachine met toevoeging van honing en 3 hardgekookte eieren.


Nadat dit ook fijn gemalen is, wordt het bij de andere mix in de schaal gevoegd.
Terwijl de bereidingen staan, kook ik apart wat couscous met een kopje water. Zodra dit gaar is, voeg ik het toe aan de andere ingrediënten.


Als laatste stap krijgen mijn valkparkieten een halve broccoli en een kwart bloemkool, fijngemalen en vervolgens 10 minuten gaargekookt in de magnetron. Dit wordt toegevoegd aan de rest van de mix in de schaal.


Tot slot spoel ik het kiemzaad goed uit en voeg dit ook toe aan de schaal met de andere ingrediënten.


Zoals u hier onder ziet is bij mij thuis een dagelijks taffereel, eivoer is hier een goed gewaardeerd voedsel